JPEG - website calve plaatjes

Vraag jij je weleens af wat precies het verschil is tussen gourmetten, tafelgrillen en steengrillen? Het eenvoudigste antwoord is: bij elke variant draait het om het aan tafel bereiden van eten, waarbij iedereen z’n eigen chef-kok is. Maar dan toch steeds net even anders.

Gourmetten

Gourmetten is de bekendste van de drie. Zeker de helft van de Nederlanders gourmet toch zeker drie keer per jaar. Het is gezellig en kinderen zijn er dol op. Logisch: niets leuker dan aan tafel, in je eigen mini-pannetje, de lekkerste gerechten maken. Wat aan het echte fornuis niet mag, mag (met volwassenen in de buurt) op het gourmetstel wel! Het geheim van een geslaagd gourmetfeest? Dat zijn de sausjes, natuurlijk. Calvé pindasaus voor bij de kipspiesjes, sambasaus voor bij de krieltjes, knoflooksaus bij de gyrosreepjes, en ga zo maar door!

 

Gourmetten in het kort:

  • Je gebruikt een gourmetstel met mini-pannetjes
  • Je bereidt je eigen maaltijd in kleine porties
  • Met z’n allen aan tafel!

Steengrillen

In tegenstelling tot gourmetten zijn er bij het steengrillen geen mini-pannetjes. Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig. De steen moet goed heet zijn, anders blijft vlees plakken. Laat een het goed bakken, dan schroeit de buitenkant dicht en karamelliseert het een beetje. Zo laat het stukje vlees vanzelf los.

Steengrillen in het kort:

  • Je gebruikt een steengrill (zeer hete, stenen plaat)
  • Je bakt en grilt je eigen eten
  • Met z’n allen aan tafel!

Tafelgrillen

Bij tafelgrillen heb je een grillplaat nodig. Een vlakke of een geribbelde, die je voor verschillende soorten gerechten kunt gebruiken. Op een geribbelde plaat kun je zowel bakken als grillen. Onder andere vlees, vis, groente en aardappelen. Een vlakke grillplaat leent zich ook voor het bakken van bijvoorbeeld eieren en pannenkoeken.

Tafelgrillen in het kort:

Je gebruikt een grillplaat

Je bakt en grilt je eigen eten

Met z’n allen aan tafel!