Onze Historie

1883

Oprichting van de Nederlandse oliefabriek in Delft

In 1883 werd de Nederlandsche Oliefabriek (NOF) opgericht door dhr. J.C. van Marken met als doel om olie te produceren uit aardnoten. Op 4 april 1884 werd er voor het eerst olie geproduceerd in de fabriek in Delft. De Nederlandse huisvrouw moest wennen aan dit nieuwe product, maar na een prijsvraag rondom "Het gebruik van de Delftsche Slaolie in de keuken" in 1893 won het snel aan populariteit.

Portret van de oprichter van Calve
Ouderwetse reclame voor Delftsche slaolie

1894

Eerste reclame uitingen

Vanaf 1894 trok Delftsche Slaolie aandacht met prachtige advertenties van J. Toorop, T. Nieuwenhuis en ander bekende kunstenaars. Het eerste receptenboek van Calvé werd in 1913 gepubliceerd en twee jaar later kon men sparen voor een Calvé kom waarin je zelf mayonaise kon maken; pas jaren later begon de productie van Calvé mayonaise. De boekjes van Arretje Nof werden een geliefd spaaritem in 1926.

1898

Fusie NOF en Calvé

In 1898 fuseerde de Nederlandse Oliefabriek met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en George Calvé tot NOF Calvé-Delft, later kortweg Calvé. De maatschappelijk verantwoorde visie van dhr. Van Marken was opmerkelijk in die tijd en bleef door de jaren heen een belangrijke waarde van Calvé; Calvé arbeiders hadden onder andere beschikking over degelijke huisvesting en pensioenvoorzieningen.

Oude foto van de Oliefabriek te Delft
Ouderwetse reclame voor Calve pindakaas

1948

Eerste potje Calvé pindakaas

Na jarenlang slaolie en mayonaise uit aardnoten gemaakt te hebben, kreeg men in 1948 het idee om een pasta te maken van deze grondstof. Pindakaas, een broodbeleg rijk aan onverzadigde vetten en bron van vitaminen & mineralen, was zeer welkom in de magere jaren na de Tweede Wereld Oorlog.

1970 tot 2000

Calvé reclames

In de jaren '70 werd fondue een trend, de iconische flesjes saus deden massaal hun intrede. In 1985 introduceerde Calvé voor het eerst de plastic knijpfles en iets later veroverde Yofresh de harten van Nederland. Halverwege de jaren '90 bracht Calvé halvanaise op de markt en vanaf 1996 ging Calvé over op enkel het gebruik van scharreleieren; beiden voorbeelden van verantwoorde keuzes van Calvé.

Vijf Calve Yofresh potten naast elkaar