Palmolie in Calvé Pindakaas
Calvé pindakaas bestaat uit veel pinda’s, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is—minder dan 1 gram per boterham. Palmolie wordt gebruikt vanwege de hoge opbrengst per hectare, die 4 tot 10 keer groter is dan bij andere plantaardige oliën. Ook zijn er relatief weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig voor de teelt. Daarnaast zorgt palmolie voor de smeuïge textuur die Calvé pindakaas herkenbaar maakt.
De palmolie in Calvé pindakaas is afkomstig van plantages die werken volgens de richtlijnen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) en draagt niet bij aan ontbossing. De RSPO stelt strikte normen in voor gecertificeerde, duurzame palmolie om de positieve impact op zowel de planeet als de mens te maximaliseren. Daarnaast stimuleert de RSPO dat kleinschalige boeren hun opbrengst verhogen door betere productiemethoden, zonder uitbreiding van plantages. Lees meer op de website van het RPSO:
An oil palm farmer’s positive impact on the environment - Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)
Ook organisaties zoals het Voedingscentrum en Milieucentraal geven inzicht in de eigenschappen van palmolie in vergelijking met andere plantaardige oliën, zoals opbrengst per hectare en milieueffecten.