Duurzame Palmolie

Secondary Image

Palmolie in Calvé Pindakaas

Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda’s, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is, minder dan 1 gram per boterham. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën. Bovendien zijn voor de teelt weinig bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig. Daarnaast zorgt het gebruik van palmolie voor die herkenbare, smeuïge textuur. Precies wat ‘m zo lekker maakt! Onze palmolie wordt op duurzame wijze geteeld op palmolieplantages volgens de richtlijnen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) en draagt niet bij aan ontbossing. De RSPO stelt strikte normen in voor gecertificeerde, duurzame palmolie om de positieve impact op zowel de planeet als de mens te maximaliseren. In onderstaand artikel een voorbeeld:

An oil palm farmer’s positive impact on the environment - Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO)

RSPO stimuleert ook duurzamere praktijken bij kleinschalige boeren om de productie te verhogen zonder uitbreiding van plantages. Dit gebeurt door verbeterde productiemethodes. Lees meer op de website van het RSPO.

Ook het Voedingscentrum en Milieucentraal geven informatie over het gebruik van palmolie ten opzichte van plantaardige olie ten aanzien van milieuaspecten en opbrengst.  

 

Alternatieven voor palmolie

Tot op heden bestaat er geen goede vervanger voor palmolie. Een vaak gehoord alternatief is kokosolie, maar dat is eveneens een tropisch product. Kokospalmen hebben een lagere olieopbrengst per hectare dan oliepalmen, waardoor het risico op ontbossing (en daarmee verlies aan biodiversiteit en extra uitstoot van broeikasgassen door landomzetting) groter is. Palmolie is een efficiënte bron van olie. Oliepalmen groeien op diverse grondtypes en geven het hele jaar door vruchten. Organisaties zoals het Wereld Natuurfonds (WNF) pleiten daarom voor duurzame palmolie.