Duurzame Palmolie
Calvé pindakaas bevat een beperkte hoeveelheid 'hard vet'. Die is nodig om de pindakaas zo herkenbaar smeuïg en goed smeerbaar te maken! Als hard vet wordt palmolie gebruikt. Deze palmolie wordt op duurzame wijze geteeld op palmolieplantages volgens de richtlijnen van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).
Herkomst palmolie
Palmolie is een plantaardige olie, die wordt gewonnen uit de pit in de palmvrucht van de oliepalm. Het is essentieel voor Unilever om te weten waar palmolie vandaan komt en hoe die wordt geteeld. Daarom koopt Unilever al sinds 2014 voor alle Europese voedingsmiddelenactiviteiten 100% traceerbare en duurzaam gecertificeerde palmolie in. Meer informatie over de weg naar duurzame palmolie vind je hier.

Palmolie in Calvé Pindakaas
Calvé Pindakaas bestaat uit 85% pinda’s, 0.6% zout en 14.4% plantaardige olie en vet. Slechts een heel gering deel hiervan is palmolie. Daardoor blijft het gehalte verzadigd vet laag, minder dan 1 gram per boterham. Dit staat gelijk aan zo’n 5% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet. Palmolie bevat geen transvetten. Palmolie zorgt voor stevigheid en smeuïgheid in Calvé pindakaas. Precies wat ‘m zo lekker maakt!
Alternatieven voor palmolie
Tot op heden bestaat er geen goede vervanger voor palmolie. Een vaak gehoord alternatief is kokosolie, maar dat is eveneens een tropisch product. Kokospalmen hebben een lagere olieopbrengst per hectare dan oliepalmen, waardoor het risico op ontbossing (en daarmee verlies aan biodiversiteit en extra uitstoot van broeikasgassen door landomzetting) groter is. Palmolie is een efficiënte bron van olie. Oliepalmen groeien op diverse grondtypes en geven het hele jaar door vruchten. Organisaties zoals het Wereld Natuurfonds (WNF) pleiten daarom voor duurzame palmolie.