Deze gourmetsauzen mogen niet ontbreken bij het gourmetten

JPEG - website calve plaatjes

Bij een feestelijk gedekte gourmet-tafel horen lekkere sausjes. We onderzochten wat de meest favoriete gourmetsauzen zijn van ons land. Wat blijkt? De grootste Calvé-knaller van gourmettend Nederland is knoflooksaus, op de voet gevolgd door whisky-cocktailsaus en pindasaus. Maar we kregen een heleboel suggesties binnen. Logisch, de ene smaakmaker past beter bij een stukje vlees of vis dan de andere. Wij tippen de lekkerste combi’s!

Knoflooksaus: de perfecte gourmetsaus!

Knoflooksaus is een echte allemansvriend. Deze saus is niet alleen lekker bij vlees en kip, maar bijvoorbeeld ook bij groenten en aardappelen. Ook lekker: bak een stukje stokbrood en wat paddenstoelen in je gourmetpannetje en schep er flink wat knoflooksaus op. Of meng knoflooksaus met een gelijk deel mayonaise voor een mild sausje bij een stukje zalm.

Whisky-cocktailsaus: de zachte smaakmaker

Bij gourmetten mag whisky-cocktailsaus zeker niet ontbreken, want deze romige saus smaakt heerlijk bij diverse gourmet-klassiekers zoals kipfilet, garnalen en vegaballetjes. Rauwe groenten zoals worteltjes, selderij en radijsjes kun je er perfect in dippen. Net als gebakken groenten, zoals groene asperges en shiitakes.

Sambasaus: voor een pittig type

Sambasaus is een romige saus met een licht pittig tintje, wat met name komt door de rode peper die erin zit. Lekker bij gourmetgerechten die wat spice kunnen gebruiken, zoals een saucijsje, runderlapje of stukje kalkoen. Ook bij garnalen, visspiesjes of gebakken groenten doet deze saus het goed. De ideale gourmetsaus.

Barbecuesaus: óók voor gourmet

Laat je niet misleiden door de naam: barbecuesaus hoort zeker op tafel bij gourmetten. Het is een saus op basis van tomaten, die perfect past bij een hamburger, biefstukje, saucijsje of stukje kip. Ook lekker: mini-tournedos met rozemarijn en barbecuesaus.

Pindasaus: een oude bekende

Om je gourmet nog lekkerder te maken zet je natuurlijk pindasaus op tafel. Heerlijk bij eigenlijk alles: verschillende spiesen, zoals (varkens- of kip)saté, bij gehaktballetjes, vegetarische stukjes of geroosterde ananas. En vergeet de combinatie met stokbrood niet. Calvé pindasaus is er in verschillende varianten: mild, pittig of lekker kruidig. Voor iedereen iets, dus!