Duurzaamheid

Duurzaamheid bij Calvé

Bij Calvé vinden we duurzaamheid erg belangrijk. Daarom werken onze boeren volgens de duurzame landbouwcode. In 2050 moeten we 9 à 10 miljard mensen voeden, wat betekent dat we 70% meer voedsel moeten produceren op de bestaande landbouwgrond. Dit kan alleen maar via duurzame landbouw. Bij Calvé vinden het daarom belangrijk om te weten waar onze producten vandaan komen zodat we als merk kunnen bijdragen aan een betere wereld.  

Hoe wordt pindakaas gemaakt?

In Nederland zijn we dol op pindakaas. Zo eten we met z’n allen gemiddeld 25 miljoen potten per jaar. Dat is wel anderhalve pot per persoon! Maar, waar komt pindakaas vandaan? En hoe wordt het gemaakt? Daar weten wij natuurlijk alles van, en jij straks ook. Lees snel verder! 

Calve Duurzaamheid Infographic V3 Calve Duurzaamheid Infographic V3 Ver Groen (1).tiff

 

Op de pindaboerderij 

Laten we gelijk een misverstand voorkomen: pinda’s zijn geen noten. Het zijn namelijk peulvruchten, die groeien aan de pindaplant. De pinda’s die Calvé gebruikt komen uit Argentinië, voornamelijk uit de provincies Córdoba, San Luis en La Pampa. 

Pinda’s kunnen goed tegen droogte, maar een juiste hoeveelheid water is van groot belang. Ze groeien het beste als het warm is en niet te veel regent, aangezien het vochtgehalte van pinda’s nauw luistert. Op deze manier blijven de smaak en kwaliteit behouden. Om het juiste vochtgehalte te bereiken, wordt irrigatie van de bodem ingezet. Zo kunnen we het juiste vochtniveau garanderen én gebruiken we minder water! Het oogsten van de pinda’s gebeurt in twee fases. Als eerste wordt de stengel van de pindaplant afgesneden en wordt de pindaplant ondersteboven gehangen om te drogen. Als de pinda’s voldoende zijn gedroogd, worden ze met schil en al geoogst. 

Pindaplanten worden in Argentinië geplant tussen oktober en december, als het daar lente is. Dan, als het daar winter is, worden de pinda’s geoogst. Dat is tussen maart en juni. 

Secondary Image

Drogen, sorteren en schoonmaken 

Daarna volgt een van de belangrijkste stappen in het pinda-proces: het drogen van de pinda’s. Goed drogen zorgt namelijk voor de allerlekkerste pinda’s en dus de lekkerste pindakaas! 
Het drogen wordt zoveel mogelijk in de buitenlucht gedaan, alleen als het weer dat toelaat. Daarnaast kunnen er ook machines worden gebruikt voor het drogen. 
Als de pinda’s zijn gedroogd is het tijd voor de volgende stap. Ze worden gedopt, maar het bruine velletje om de pinda blijft nog even zitten. 

 

Op naar Rotterdam 

Dan worden de pinda’s gesorteerd op grootte, gecontroleerd op kwaliteit, en in zakken gedaan voor vervoer naar Nederland.
Al deze zakken gaan op de boot. Vier tot zes weken zijn ze onderweg voordat ze aan komen in Rotterdam! 

 

Secondary Image

Smaak… check! 

Als de pinda’s aankomen in de fabriek, worden ze altijd eerst nog even getest. Hiervoor worden uit iedere zak een paar pinda’s gebrand om vervolgens te proeven.
Alleen als de pinda’s écht lekker smaken, maken we er Calvé pindakaas van! 
Pindakaas maken is eigenlijk best makkelijk. Als eerste maken we de pinda’s goed schoon, door overgebleven zand en steentjes weg te schudden.  
Vervolgens worden ze gebrand, op wel 165° graden. Door het branden krijgen ze een mooi bruin pindakaas-kleurtje en worden ze extra lekker. Perfect voor een potje Calvé dus! 
Dan worden de pinda’s gekraakt, tot er nog maar hele kleine stukjes over blijven. Deze stukjes zijn perfect om vervolgens te vermalen tot pindakaas! Samen met wat olie en zout worden de pinda’s gemengd tot de allerlekkerste Calvé pindakaas. Naast deze ingrediënten zit onze pindakaas ook bomvol goede stofjes. Zo bevat ieder potje 19% van je dagelijkse vitamine B, en zelfs 73% van alle vitamine E die je iedere dag nodig hebt! Lekker en gezond dus! 

 

Smakelijk!

Als laatste wordt de pindakaas natuurlijk ook even geproefd. Is ‘ie lekker? Dan wordt de pindakaas in een potje gedaan en via de opslag naar de winkel gebracht.
Daar staat het potje vervolgens op jou te wachten.  Perfect om lekker van te smullen. Smakelijk!

Pindakaas Stamp Brown.png
Calve Duurzaamheid Infographic V3 Calve Duurzaamheid Infographic V3 Hor Groen.tiff

  

Op naar Rotterdam 

Dan worden de pinda’s gesorteerd op grootte, gecontroleerd op kwaliteit, en in zakken gedaan voor vervoer naar Nederland.
Al deze zakken gaan op de boot. Vier tot zes weken zijn ze onderweg voordat ze aan komen in Rotterdam! 

Smaak… check! 

Als de pinda’s aankomen in de fabriek, worden ze altijd eerst nog even getest. Hiervoor worden uit iedere zak een paar pinda’s gebrand om vervolgens te proeven.
Alleen als de pinda’s écht lekker smaken, maken we er Calvé pindakaas van! 
Pindakaas maken is eigenlijk best makkelijk. Als eerste maken we de pinda’s goed schoon, door overgebleven zand en steentjes weg te schudden.  
Vervolgens worden ze gebrand, op wel 165° graden. Door het branden krijgen ze een mooi bruin pindakaas-kleurtje en worden ze extra lekker. Perfect voor een potje Calvé dus! 
Dan worden de pinda’s gekraakt, tot er nog maar hele kleine stukjes over blijven. Deze stukjes zijn perfect om vervolgens te vermalen tot pindakaas! Samen met wat olie en zout worden de pinda’s gemengd tot de allerlekkerste Calvé pindakaas. Naast deze ingrediënten zit onze pindakaas ook bomvol goede stofjes. Zo bevat ieder potje 19% van je dagelijkse vitamine B, en zelfs 73% van alle vitamine E die je iedere dag nodig hebt! Lekker en gezond dus! 

 

Smakelijk!

Als laatste wordt de pindakaas natuurlijk ook even geproefd. Is ‘ie lekker? Dan wordt de pindakaas in een potje gedaan en via de opslag naar de winkel gebracht.
Daar staat het potje vervolgens op jou te wachten.  Perfect om lekker van te smullen. Smakelijk!

Pindakaas Stamp Brown.png

Het duurzame landbouwprogramma van Unilever

Om aan de toenemende vraag naar voedsel te voldoen heeft Unilever in 1997 al een Duurzaam landbouwprogramma ontwikkeld. In het Duurzame Landbouwprogramma, de Unilever Sustainable Agriculture Code, heeft Unilever haar richtlijnen vastgelegd voor duurzame landbouw. Dit programma is gebaseerd op de balans tussen mens, dier en milieu, en gaat over continue verbetering. Onderdeel hiervan zijn de 12 duurzaamheidsindicatoren waaraan boeren moeten voldoen en op getoetst worden via een externe audit. Dit zijn: 

Calve Duurzaamheid Iconen Biodiversiteit.png

Biodiversiteit

Boeren die werken voor Calvé verbouwen hun gewassen zonder het natuurlandschap of de flora en fauna te schaden. 

Calve Duurzaamheid Iconen Reductie Landbouwchemicalien.png

Vermindering van landbouwchemicaliën en brandstoffen

Landbouwchemicaliën, zoals kunstmest en pesticiden, en brandstoffen worden zo efficient mogelijk gebruikt om het milieu zo min mogelijk te belasten

Calve Duurzaamheid Iconen Lokale Economie.png

Lokale economie

Ieder onderdeel van het process moet winstgevend zijn, ook voor de boeren 

Calve Duurzaamheid Iconen Zorg voor de Grond.png

Zorg voor de grond

Wij vragen van de voor Calvé werkende boeren een duurzaam bodembeheer en aandacht voor natuurbehoud om ook in de toekomst bodemgezondheid te behouden, want een goed bodembeheer draagt bij aan betere kwaliteit. 

Calve Duurzaamheid Iconen Menselijk Kapitaal.png

Maatschappelijk en menselijk kapitaal

Aan de basis van duurzame landbouw staan gepassioneerde mensen die overtuigd zijn van de voordelen en beschikken over de kennis om de principes ervan in te voeren en te bewaken

Calve Duurzaamheid Iconen Water Optimalisatie.png

Wateroptimalisatie

Onze richtlijnen schrijven voor dat  boeren water gebruiken uit duurzame bronnen en hier zo efficient mogelijk mee om gaan. Op deze manier hopen we bij te dragen aan de waterproblemen in de wereld. 

Calve Duurzaamheid Iconen Dierenwelzijn.png

Dierenwelzijn

Vijf ‘vrijheden’ vormen de basis voor het onderdeel Dierenwelzijn in onze Code, waaronder vrij zijn van dorst, honger en ondervoeding; vrij zijn van ongemak, pijn, verwondingen en ziekte; vrij zijn om normaal gedrag te vertonen; en vrij zijn van angst en leed

Calve Duurzaamheid Iconen Training.png

Training

Wij willen de kennis, opleiding en het zelfvertrouwen van boeren vergroten

Calve Duurzaamheid Iconen Afval.png

Afval

Wij vragen boeren hun afvalstromen te optimaliseren – van inkoop en scheiding tot afvoer. Afvalstromen dienen te worden afgevoerd op een manier die het milieu, de werknemers en de kinderen op een boerderij beschermt

Calve Duurzaamheid Iconen Energie en Broeikasgassem.png

Energie en broeikasgassen

Wij vinden het belangrijk dat boeren de mogelijkheden zien én benutten om energieverbruik op een boerderij omlaag te brengen en uit duurzame bronnen te betrekken. Bijvoorbeeld door gebruik van minder pesticiden/kunstmest en efficiëntere machines

Calve Duurzaamheid Iconen Voortdurende Verbetering.png

Voortdurende verbetering

Het bevorderen van duurzame landbouw is een continu proces. We zullen ons blijven inzetten voor steeds betere landbouwmethodes die de behoeften van mensen, onze planeet en het maken van winst met elkaar in balans houden

Calve Duurzaamheid Iconen Sourcing Policy.png

Responsible sourcing policy

Het bevorderen van duurzame landbouw is een continu proces. We zullen ons blijven inzetten voor steeds betere landbouwmethodes die de behoeften van mensen, onze planeet en het maken van winst met elkaar in balans houden: hierin wordt gewaarborgd dat de bedrijfsvoering op een wettige en integere wijze plaatsvindt en dat de rechten van arbeiders en lokale gemeenschappen worden beschermd