Duurzaamheid
DUURZAME TEELT
Bij Calvé vinden we duurzaamheid erg belangrijk. In 2050 moeten we 9 à 10 miljard mensen voeden, wat betekent dat we 70% meer voedsel moeten produceren op de bestaande landbouwgrond, bron: FAQ, 2009, (PDF, 2.67 MB). Dit kan alleen maar via duurzame landbouw, dat ons in staat stelt om meer voedsel per ha. te produceren op een manier die zorg draagt voor mens, dier en milieu. In deze enorme opgave zijn keurmerken een logische start maar hebben we niet de luxe om ons alleen op keurmerken te richten.

Calvé gebruikt duurzame pinda’s, tomaten en kruiden. Hiervoor bestaat internationaal alleen de biologische standaard. Maar wij geloven niet dat biologische productie alléén voldoende is om sommige belangrijke duurzaamheidsproblemen op te lossen, zoals de maatschappelijke impact van landbouw of meer gebruik van land en ontbossing op wereldwijd niveau.

Dit is de reden dat Unilever al in 1997 een duurzaam landbouwprogramma heeft ontwikkeld. In het Duurzame Landbouwprogramma, de Unilever Sustainable Agriculture Code (SAC)(PDF, 7.88 MB), heeft Unilever haar richtlijnen vastgelegd voor duurzame landbouw. Het Unilever Duurzame Landbouwprogramma is gebaseerd op de balans tussen mens, dier en milieu, gaat over continue verbetering, wordt extern ge-audit en doet op de inhoud volgens experts zoals de Rainforest Alliance niet onder aan certificeringsprogramma’s.
WAT IS HET UNILEVER DUURZAME LANDBOUWPROGRAMMA?
De SAC is de basis van het Duurzame Landbouwprogramma voor Calvé. In de Code zijn 12 duurzaamheidsindicatoren opgenomen waaraan boeren worden getoetst via een externe audit. Dit zijn:
Hoe kunnen we de kwaliteit van de duurzame landbouwcode van Unilever waarborgen?
Onze boeren werken volgens de 12 duurzaamheidsindicatoren van de Duurzame Landbouwcode. Er wordt onafhankelijke verificatie uitgevoerd onder boeren en leveranciers. De onafhankelijke organisatie Control Union begeleidt de boeren en leveranciers bij het ontwikkelen en uitvoeren van de richtlijnen uit de Duurzame Landbouwcode.
De onafhankelijke verificatie van het complete systeem van de Code wordt door SGS verzorgt. In onze ‘Scheme Rules (PDF, 935 KB)’ vind je meer over hoe dit programma werkt en wanneer een grondstof gekenmerkt wordt als 'duurzaam geproduceerd'. Naast onze SAC staan we ook open voor andere duurzaamheidsnormen, zoals Rainforect Allaince, Roundtable on Sustainable Palm Oil and Round Table for Responsible Soy.
Conimex wil de positieve effecten van duurzame landbouw op de levens van boeren, hun families en het milieu laten zien en anderen daarmee inspireren om duurzaam geteelde producten te gebruiken.
DUURZAAM GETEELDE KRUIDEN IN ONZE SALADEMIXJES
Bij onze Calvé salademixjes maken we gebruik van duurzaam geteelde kruiden. Dit zie je ook voorop de verpakking staan. Niet alleen lekker, maar ook goed voor mens, dier en milieu.
DUURZAME GETEELDE TOMATEN IN ONZE KETCHUP EN CURRY
Jouw vertrouwde Calvé Ketchup wordt gemaakt met zongerijpte, duurzaam geteelde tomaten. Dat proef je! Door de tomaten duurzaam te telen selecteren we niet alleen de beste ingrediënten voor onze ketchup en curry, maar leveren we ook een bijdrage aan een betere wereld.
DUURZAAM GETEELDE PINDA’S IN ONZE PINDAKAAS
Voor het maken van de lekkerste pindakaas gebruiken we pinda’s van de beste kwaliteit die er te vinden is. We gebruiken voornamelijk Argentijnse pinda’s, met de volste smaak, die bijdraagt aan de heerlijke smaak van Calvé pindakaas. Daarnaast is ook vakmanschap nodig om de lekkerste pindakaas te kunnen maken. We maken Calvé pindakaas volgens een uniek receptuur en specifieke specificaties van de pinda om tot de unieke Calvé pindakaassmaak te komen.
Daarnaast staat duurzaamheid bij ons hoog in het vaandel. Aspecten gekoppeld aan duurzaamheid worden zorgvuldig gecontroleerd. Helaas is het ons tot op heden nog niet gelukt om pinda’s van deze specificatie Rainforest Alliance gecertificeerd te krijgen. Daarom werken we nu al 7 jaar samen met onze Argentijnse pindaboeren toe naar volledig duurzame teelt en we doen dit volgens de regels van de Unilever Sustainable Agriculture code (SAC, PDF, 2.88). te herkennen aan onderstaand logo op de pindakaaspot.

Calvé pindakaas wil alleen maar de lekkerst smakende pinda’s van de beste kwaliteit gebruiken. We zorgen ervoor dat onze pinda’s worden geteeld in een klimaat en onder condities die voor de pinda het meest gunstig zijn. Maar de pinda is een natuurproduct en we zijn dus afhankelijk van de weersomstandigheden. In het geval van misoogsten, bijvoorbeeld als gevolg van extreme droogte in sommige gebieden, wijken we uit naar andere regio’s. Het kan dan zijn dat we dan tijdelijk even wat minder duurzaam geteelde pinda’s kunnen gebruiken, maar we doen natuurlijk altijd ons uiterste best om dat te voorkomen. Uiteindelijk is het onze missie om altijd onze pinda’s duurzaam te telen. Want volledig duurzaam, daar gaan we voor!
IS DUURZAAM HETZELFDE ALS BIOLOGISCH?
Duurzaam is niet hetzelfde als biologisch. De criteria voor duurzame landbouw zijn breder dan die voor biologische landbouw. Duurzame landbouw richt zich zowel op het gewas als het milieu, maar ook op de levensstandaard van de mensen die de gewassen telen.
De biologische productiemethode is ‘gecertificeerd’, terwijl Unilevers Sustainable Agriculture Code vereist dat leveranciers zich voortdurend verbeteren ten aanzien van maatschappelijke, economische en ecologische agenda’s.
RSPO certified palmolie
In onze pindakaas is er een beperkte hoeveelheid 'hard vet' nodig om hem vast en lekker smeuïg te maken. Als hard vet wordt er palmolie gebruikt. De palmolie in ons product is duurzaam geteeld volgens de standaard van de Round Table on Sustainable Palm Oil en gaat niet ten koste van bossen en de leefomgeving van dieren.
Lees hier meer over het palmolie beleid van Unilever.