Vegetarisch gourmetten: 5 handige tips & tricks

JPEG - website calve plaatjes

Vrolijk je doordeweekse dinsdag op of vier een jaarlijkse feestdag met vegetarische gourmet gerechtjes. Zonder vlees en vis hoef je niets te missen! Ontdek heerlijke groentegerechten en verrassende vleesvervangers. Vegetarisch gourmetten is een fluitje van een cent met deze tips & tricks.

Vegetarisch gourmetten = veel groenten

Lekkere groenten voor op de gourmet zijn stukjes paprika, ui en courgette. Heb je vleeseters aan tafel die je wilt overtuigen van vegetarisch gourmetten? Paddenstoelen of aubergine hebben van zichzelf iets vlezigs. Met een lekker sausje erover is het een ideale vleesvervanger. Ook leuk om je tafelgenoten te verrassen met wat meer bijzondere groenten.

Denk aan shiitake champignons of groene asperges. Lekker met een gebakken eitje uit jouw pannetje! Je kunt ook een stukje spitskool grillen tot het knapperig en zoet is. Of snijd bloemkool in ‘steaks[GN1] ’, doe er wat gemalen komijn en koriander over en bak ze op de gourmetplaat.

Vleesvervangers

Tegenwoordig liggen de supermarkten vol met vleesvervangers. In het groot én in het klein. De Vegetarische Slager heeft bijvoorbeeld vegetarische kipstukjes[GN2] , gehaktballetjes en kleine worstjes. Bak vegetarische gehaktballetjes in je pannetje, met ui, champignons en teriyakisaus. Of laat je gasten vegan kipspiesjes grillen en maak er guacamoledip bij. Bijna net zo lekker als een vegetarisch broodje shoarma van de gourmet! Je kunt er ook voor kiezen om een normale burger, bratwurst of gehaktbal in porties te verdelen. Leg ze in mooie schaaltjes zodat iedereen van alles wat kan kiezen en proeven.

Andere vegetarische gourmet-toppers

Naast groenten en vleesvervangers, zijn er talloze andere vegetarische opties voor op de gourmet. Denk bijvoorbeeld aan een rijkgevulde omelet die je gasten zelf aan tafel bereiden. Klop daarvoor wat eitjes met groenten, aardappel en kruiden, en zet het beslag in delen op tafel (rauw ei mag niet te lang buiten de koelkast). Spiesjes horen ook bij de gourmet. Rijg wat halloumi (kaassoort die je kan grillen) en groenten aan een prikker en bak ze op de gourmetplaat.

Of tover een stukje wrap met tomatenblokjes en mozzarella om tot een vegetarische mini-pizza en taco-chips met geraspte kaas tot nacho’s. Lekker met zure room en guacamole.

Dips en sauzen

Zonder sauzen geen geslaagde gourmet! Zet ze daarom in volle glorie op tafel. En maak je eigen dip door een paar sausjes te mengen. Een rijkgevulde omelet is bijvoorbeeld lekker om te dippen in wat spicy samba saus. Mag het nog wat pittiger? Mix dan Calvé mayonaise met pittige Thaise sriracha of sambal. Een mengsel van Calvé mayonaise met een paar druppels citroensap is een fris sausje bij verschillende groenten, bijvoorbeeld groene asperges.

Knoflooksaus is lekker bij vegetarische shoarmareepjes en Calvé satésaus is lekker bij vrijwel iedere vegetarische spies. Ook schaslick saus gaat goed met spiesen. Tip: gebruik wat Calvé schaslick saus als vervanger voor tomatensaus op je mini-pizza. Dat klinkt misschien gek, maar schaslick saus is een saus op basis van tomaat met een vleugje gember voor wat pit. Lekker en makkelijk!

Brood

Bij vegetarisch gourmetten hoort een lekker stukje brood. Denk aan stokbrood, Turks brood of mini-hamburgerbroodjes. Lekker om te beleggen met gegrilde groenten, vleesvervangers of om te dippen in wat knoflooksaus of pindasaus.