Gourmet-tips en ideeën gezocht? We beantwoorden de meestgestelde vragen over gourmetten!
Een belangrijke gourmet-tip waar veel vragen over zijn: hoeveel koop je in? Ga voor volwassenen uit van 200 gram vlees(vervangers) en/of vis per persoon. Reken voor kleinere eters, bijvoorbeeld kinderen, op ongeveer een derde tot de helft minder. Kies daarnaast voor zo’n 50 tot 100 gram groenten per persoon. Denk aan (kleingesneden) aardappeltjes, champignons, paprika, prei, ui en courgette.
Ook stukjes banaan en ananas doen het goed op de gourmet. En vergeet de held van de gourmet niet: de sausjes! Bijvoorbeeld Calvé knoflooksaus, whisky- en cocktailsaus, sambasaus, Calvé BBQ saus en Calvé’s klassieker: pindasaus. Een knapperig broodje hoort er ook bij. Reken op een half stokbrood per persoon. Lekker om in de saus te dippen.
Rauw vlees en rauwe vis staan tijdens het gourmetten op tafel. Bewaar voordat je begint met gourmetten alle ingrediënten gekoeld. Zorg dat de koelkast koud genoeg is ingesteld, het liefst zo rond de 4°C, en dat alles goed is afgedekt. Haal de ingrediënten pas een half uur voor het gourmetten uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Rauw vlees en rauwe vis mogen niet langer dan 2 uur buiten de koeling op tafel staan. Zet daarom niet alle ingrediënten in één keer op tafel, maar doe dat in porties.
Bak vlees en vis eerst goed gaar, voordat je het van de bakplaat afhaalt. Dat geldt met name voor kip. Een biefstuk of tartaartje mag nog wel een beetje rosé zijn van binnen. Kinderen en zwangere vrouwen zijn gevoelig voor bacteriën. Daar gelden dus andere regels wat betreft rauw of rosé gebakken vlees. Bak het dan juist goed door. En let er ook op dat je eten niet aanbrandt, de zwarte randjes die dan ontstaan kunnen schadelijke stoffen bevatten.
Dat is voor niemand fijn. Zorg altijd voor apart bestek bij de bordjes met rauwe producten. Zo kun je met de ene vork een rauw stukje vlees of vis op de plaat leggen, en kun je met een schone vork de gebakken ingrediënten opeten. Wil je voorkomen dat er krassen op het gourmetstel komen? Gebruik dan een houten spatel.
Kliekjes bewaren: hoe doe je dat? Rauw vlees en rauwe vis die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gelegen, kun je niet meer bewaren. Slim is het om al deze leftovers – zodra je uitgegeten bent – alsnog te bakken op de plaat of in je pannetje. Gebakken vlees of vis kun je namelijk nog 2 à 3 dagen bewaren. Gekoelde restjes die je overhoudt kun je wel bewaren voor later.
Maximaal 3 dagen of tot de aangegeven houdbaarheidsdatum op de verpakking. Overgebleven groenten en fruit kunnen afgedekt in de koelkast eveneens nog maximaal 3 dagen bewaard worden. Kant-en-klare sauzen, zoals de flesjes van Calvé, kunnen na het eten weer zonder problemen de koelkast in.
De eenvoudigste tip: met azijn. Het beste is om vlak voor het gourmetten azijn in een pan op het fornuis zachtjes aan de kook te brengen. Zet de pan tijdens het gourmetten op een warmhoudbron (zoals een rechaud) op tafel. De gourmetlucht krijgt zo meteen minder kans. Wil je nog twee slimme tips om van de stank af te komen? Die lees je in dit artikel: [hyperlink naar artikel ‘Gourmetgeur verdrijven’].