Gourmetschotel samenstellen: wat heb je nodig bij gourmetten? 

JPEG - website calve plaatjes

Gourmetten kan áltijd. Tijdens sinterklaas of kerst, om een verjaardag te vieren of lekker buiten in de zomer. Maar wat heb je nodig? Kies je voor gemak, dan kun je bij veel supermarkten een kant-en-klare gourmetschotel kopen. Maar wil je rekening houden met wat iedereen lekker vindt, dan is het makkelijker om ‘m zelf samen te stellen.

Gourmetschotel: hoeveel heb je nodig?

Ga voor volwassenen uit van 200 gram vlees(vervangers) en/of vis per persoon. Reken voor kleinere eters, bijvoorbeeld kinderen, op ongeveer een derde tot de helft minder. Kies daarnaast voor zo’n 50 tot 100 gram groenten per persoon.

Een gevarieerde gourmetschotel

Alles kan in een gevarieerde gourmetschotel: rundvlees, gevogelte, wild, vis, vleesvervangers en groenten. Zet er wat eitjes naast en klop een pannenkoekenbeslag. Zo is er voor ieder wat wils.

Kies je voor vlees? Ga dan voor verschillende soorten. Ook met groenten kun je alle kanten op. Goede opties voor in een gourmetschotel zijn aubergine, paprika en champignons. Maar ook fruit kun je lekker bakken, zoals ananas of perzik. En de echte durfal grilt wat druiven voor bij een kaasje. Voor de vegetariërs kun je groenteburgers in stukjes snijden, blokjes tofu of tempeh marineren en wat halloumi snijden.

Held van de gourmet: saus!

De held van je gourmetschotel is de saus. En niet eentje, maar het liefst een heleboel. Ze maken het verschil! Calvé mayonaise gaat natuurlijk bij zo’n beetje alles, knoflooksaus is lekker bij gyros of om je stokbroodje in te dippen en Calvé schaschliksaus gaat goed met allerlei mini-spiesen. En deze gourmetklassiekers mag je ook niet vergeten: Calvé pindasaus, Calvé original BBQ, cocktailsaus en sambasaus. Wil je het een beetje licht houden? Ga dan voor Calvé YoFresh: een frisse saus op basis van yoghurt.

Gourmetten? Vergeet het toetje niet!

Zelfs het nagerecht kun je heel goed in een gourmetpannetje bereiden (houd wel een gaatje over…). Maak zelf pannenkoekenbeslag en bak kleine pannenkoekjes. Beleg ze met zoete toppings en serveer met een bolletje vanille-ijs. Ook lekker: maak s’mores, een gerechtje van gesmolten marshmallows met chocoladepasta tussen twee koekjes. Of sluit af met een klassieker van warme appelpartjes met boter, suiker en kaneel. Daar eet je toch je je vingers bij op!