8 tips om je gourmet-tafel te dekken

JPEG - website calve plaatjes

Ga je gourmetten? Maak het gourmetfeest compleet met gezellige aankleding. We delen 8 tips om je gourmet-tafel te dekken. Doe gauw de check of jij aan alle elementen hebt gedacht!

Gourmet-tip 1: het gourmetstel

De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor het gourmetstel. Zet dit centraal op je gourmet-tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Pas wel op met kleine kinderen, zij mogen niet té dichtbij zitten. Omdat van vetspetters niemand blij wordt, is bakken in vloeibare margarine een goed alternatief voor olie. Vlees en vis kunnen soms een beetje vochtig zijn. Dep ze droog met wat keukenpapier voordat je ze op de bakplaat legt. Dat scheelt ook spetters!

Gourmet-tip 2: niet te druk dekken

Met alle bordjes, schaaltjes en kommetjes oogt de gourmet-tafel al snel vol en druk. Wil je een rustige uitstraling? Kies voor een en hetzelfde servies, of in ieder geval voor servies in één kleur. Gebruik ook een effen tafellaken. De ingrediënten op tafel zorgen automatisch voor kleur en ‘dessin’. Als jullie van plan zijn veel te knoeien, is een papieren tafellaken een uitkomst!

Gourmet-tip 3: gebruik schaaltjes

Ze werken nog steeds: de ouderwetse gourmetborden met vakverdeling. Daarmee houd je ingrediënten goed gescheiden. Heb je die niet, gebruik dan kleine schaaltjes of gebaksbordjes om alles los op te leggen. Zorg bij elk bordje of schaaltje voor een schone vork.

Gourmet-tip 4: doe het zelf

Leuk voor de afwisseling: geef iedereen eens een eigen houten snijplankje en een mesje, en leg hele paprika’s, champignons, aubergines en courgettes op tafel. Dan hoef jij niet alles van tevoren te snijden en het ziet er nog leuk uit ook. Het plankje kun je meteen gebruiken als onderzetter voor een heet gourmetpannetje.

Gourmet-tip 5: maak het gezellig

Calvé sausflesjes zien er gezellig uit om gewoon zo op tafel te zetten. Zo hoef je ook nooit sausrestjes uit een schaaltje weg te gooien. Heb je lege flesjes? Maak er dan vaasjes van met (schoolbord)verf [hyperlink naar artikel DIY vaasjes]. Een leuk klusje voor de kids.

Gourmet-tip 6: keep it cool

Tijdens gourmetten blijft drinken niet lang koud. Dit komt door de hitte van het gourmetstel. In water en frisdrank kun je best wat ijsblokjes doen. Die maak je extra speciaal door een aardbei of besje met wat water in te vriezen. Of stop een paar blaadjes munt in je ijsblokjesvorm. Ook leuk: druiven of schijfjes citroen en sinaasappel invriezen en ze als ijsblokje gebruiken.

Gourmet-tip 7: houd het veilig

Echte kaarsen kun je beter niet op tafel zetten met gourmetten. Op zo’n volle gourmet-tafel staan ze alleen maar in de weg. Gebruik liever kaarsjes en waxinelichtjes met ledverlichting. Net zo gezellig en een stuk veiliger. Wat je ook kunt doen, is een kerstverlichtingssnoer over de tafel draperen. Natuurlijk met een flinke boog om het gourmetstel heen.

Gourmet-tip 8: goed opruimen

Wat doe je met het afval dat tijdens het eten ontstaat? Bananenschillen, de steel van een paprika, afgekloven spareribs en andere restjes? Zet daarvoor een grote kom op de gourmet-tafel (die je regelmatig leegt). Dat ruimt lekker op!