De basis voor een BBQ

Als het weer lekker weer wordt, krijg je meteen weer zin om te barbecueën. Je moet van alles regelen, vooral als jij diegene bent die barbecue organiseert. Lees hieronder meer over wat je nodig hebt om een geslaagde BBQ te organiseren.

De BBQ zelf

Het begint allemaal bij de basis; een BBQ met briketten/houtskool met aanmaakblokjes. Idealiter maak je in je BBQ twee zones, een met briketten/houtskool en aanmaakblokjes die aansteekt om de brikketten goed warm te krijgen, en een zone met niks onder je rooster. Het werken met twee zones helpt met het reguleren van de temperatuur van je BBQ. Daarnaast kan je voor extra gemak ook denken aan een brikettenstarter.

Dit zorgt ervoor dat je kolen snel op temperatuur zijn, waardoor je sneller kan starten met het bereiden van het vlees en de groenten. Daarnaast heb je natuurlijk goed gereedschap nodig zoals tangen, vorken en kwasten. Neem genoeg tijd om de briketten goed warm te laten worden. Ook het wachten hoort bij de BBQ experience!

Vlees, Vis, Vleesvervangers en groente

Je hebt vele opties als het gaat om wat je qua vlees op de BBQ plaatst, denk hierbij aan hamburgers, kippenpootjes (even voorkoken), worstjes, spiesjes en/of spareribs. Je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Een biefstuk is natuurlijk ook heerlijk op de BBQ.

Daarnaast zijn er ook genoeg opties voor vis zoals zalm of kabeljauw-filets, pangasiusfilet (voordelige optie!) of bijvoorbeeld garnalen aan een stokje.

Als je niet zoveel vlees wilt eten, of als je vegetarische gasten hebt, kun je ook denken aan vegetarische burgers of vegetarische worstjes. De Vegetarische Slager heeft hiervoor bijvoorbeeld hele geschikte producten.
Natuurlijk mogen de groenten niet ontbreken, denk hierbij aan een spies met courgette, paprika, aubergine en rode ui. Even insmeren met olijfolie of leg ze even op een aluminium BBQ schaaltje om aanplakken te voorkomen.

Je wil natuurlijk niet teveel overhouden tijdens de BBQ. Weggooien is immers zonde! Het is belangrijk om rekening te houden met het aantal mensen. Voor volwassenen geldt dat je tussen de 300 en 400 gram vlees/vis/vleesvervangers en groente kan aanhouden als richtlijn. Zorg ervoor dat je het meeste in de koelkast bewaart zodat je niets weg hoeft te gooien wat te lang buiten heeft gestaan.

JPEG - Calve Vegetable Skewers

Tip! Je kan de sauzen ook gebruiken als dip!

Salades

Een BBQ bestaat uit meer dan alleen vlees op de BBQ grillen. Om de BBQ ervaring verder uit te breiden kan je denken aan diverse soorten brood, maar ook aan salades. Een paar lekkere salades bij de BBQ zijn aardappelsalade met ham, of een pastasalade met kerstomaatjes, olijven, tonijn, mozzarella, rucola. Rauwkost salades zoals koolsalade, huzarensalade of komkommersalade zijn ook lekker bij de BBQ. Spiesjes met kersttomaatjes en mozzarella zijn natuurlijk altijd leuk voor de kinderen!

Sauzen

Een BBQ is niet compleet zonder lekkere sauzen. Of het nou om sauzen gaat voor bij het vlees, op een hamburger of in de salades, er is keuze genoeg! De meest gebruikte sauzen bij de BBQ zijn knoflooksaus, sambasaus, whiskeycocktailsaus, en natuurlijk de welbekende BBQ Saus en de satésaus. Voor de salades kan je verschillende kant-en-klaar dressings gebruiken, zoals bijvoorbeeld honing mosterd dressing en yoghurtdressing maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken.

Dranken & Desserts

Als je na de overheerlijke BBQ nog ruimte hebt voor een dessert, kan je denken aan een heerlijke fruitsalade met bijvoorbeeld aardbeien of meloen. Maar een heerlijk Raketje, Cornetto of een Magnum is natuurlijk ook heerlijk als dessert. Wil je de BBQ nog even gebruiken, denk dan aan gegrilde ananas plakken of spiesen met kaneel en bijvoorbeeld een heerlijke bol Hertog slagroomijs.

Drink bij de BBQ wat je lekker vindt, maar zorg vooral ook voor gezellige kannen met water. Je kan het water bijzonder maken door bijvoorbeeld dunne slierten komkommer toe te voegen, citroenschijfjes of bijvoorbeeld munt. Dat ziet er meteen heel gezellig uit! Verder drink je natuurlijk gewoon wat je lekker vindt!