Wist je dat de allereerste pot Calvé Pindakaas in 1948, niet lang na de Tweede Wereldoorlog dus, van de band rolde? Destijds stond de Calvé Pindakaasfabriek in Delft.
De letters NOF die je op het zegel ziet, staan dus voor Nederlandsche Olie Fabriek.
Calvé werd in 1883 te Delft opgericht als de Nederlandsche Oliefabriek (NOF) met de bedoeling om olie te produceren uit pinda's. In 1897 fuseerde deze fabriek met het Franse bedrijf van de gebroeders Emmanuel en Georges Calvé. Vervolgens werd er pindakaas en sauzen geproduceerd.
2. Pindakaas of Pindaboter?
Pindakaas komt oorspronkelijk uit Amerika. Het smeersel heet daar “Peanut butter”. Maar waarom heet pindakaas bij ons dan geen pindaboter? Goede vraag.
Het zit zo: in verband met de Nederlandse wetgeving mag het woord “boter” alleen worden gebruikt als het product 80% melkvet bevat. Pinda’s zijn peulvruchten en dus mag het niet de naam “boter” krijgen. Waarom het nu pindakaas heet? Dit is afgeleid van het toen al bestaande smeerbeleg leverkaas, waar ook geen kaas in zat. Opgelost!
3. Geen noten, maar peulvruchten
Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten; het is een vrucht van de pindaplant. Pinda’s groeien aan de wortels van deze plant, dus onder de grond. Ze worden daarom ook wel aardnoten genoemd. Als iemand zegt: ‘de variant met nootjes is mijn favoriet’, klopt dit stiekem dus niet: er zitten stukjes pinda in, geen noot!
4 . Een potje met 585 pinda’s, alsjeblieft
Wat veel mensen niet weten, is dat pindakaas een heel eenvoudig product is. Want in de welbekende pot met bruine dop zit niets anders dan heel veel pinda’s. Zo’n 585 per pot van 350 gram. En een beetje olie, vet en zout. Verder helemaal niets. Dat is alles wat er nodig voor een lekker broodbeleg. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor jezelf of je kids. Wij adviseren pindakaas als onderdeel van een gevarieerde voeding en actieve leefstijl.