Gevulde mijterkoeken met pindakaas

Deze gevulde mijterkoeken met pindakaas zijn een leuke en lekkere sinterklaasvariatie op de klassieke gevulde koek. In het deeg wordt een snuf speculaaskruiden verwerkt en de vulling bestaat uit de echte Sinterklaas pindakaas met amandelspijs en kruidnoten. Het resultaat een heerlijke kleine gevulde koek waarmee je op 5 december iedereen zal verrassen.

Porties

12

Bereidingstijd

25 min

Eetmoment

Tussendoortjes en snacks

Share

AddThis is disabled because of cookie consent

Print

 

 

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 150 g koude boter
  • 2 eieren
  • 100 g amandelspijs
  • 25 g kruidnoten
  • 50 g Calvé Sinterklaas pindakaas
  • 1.5 el amandelstift (bakproducten)
  • 2- 3 rode bigarreaux (gekonfijte kersen, bakproducten), in stukjes
  • Extra nodig: stukje stevig karton, huishoudfolie, plastic zakje, deegroller, bakplaat bekleed met bakpapier, taartrooster
  • Portie grootte 

    Hoeveelheid per portie

    12

    • Energie 247
    • Eiwit 3.9g
    • Koolhydraten incl. vezel 26.7g
    • Koolhydraten excl. vezel 25.7g
    • Suikers 12.2g
    • Vezels 0.9g
    • Vet 14.1g
    • Verzadigd vet 7.3g
    • Onverzadigd vet 5.8g
    • Enkelvoudig onverzadigde 4.7g
    • Meervoudig onverzadigde 1.1g
    • Trans vet 0.4g
    • Cholesterol 63mg
    • Natrium 24mg
    • Zout 0.06g
    • Calcium 3%
    • Ijzer 3%
    • Kalium 2%
    • Vitamine C <1%
    • Vitamine A 6%

Bereidingswijze

  1. Teken een kleine mijter (± 7 cm hoog en 4½ cm breed) op het stukje karton en knip het uit. Meng de bloem met de speculaaskruiden, de suiker en een snufje zout door elkaar. Snijd de boter in stukjes en meng ze door de bloem. Klop 1 ei los en voeg de helft toe. Kneed alles tot een soepel deeg. Verpak het in huishoudfolie en laat het deeg 15 minuten op een koele plaats rusten.

  2. Maak intussen de vulling. Doe de kruidnoten in het plastic zakje en rol de kruidnoten met een deegroller tot kruim. Meng de kruidnoten met het amandelspijs, de pindakaas en het andere ei. Verwarm de oven voor tot 160 °C.

  3. Verdeel het deeg in 2 porties en rol het uit. Snijd met behulp van het uitgeknipte mijtertje mijtertjes uit de deegplakken. Kneed de restjes met koele hand door elkaar en steek hier ook nog mijtertjes uit. Verdeel over de helft van de mijtertjes een beetje van het pindakaasmengsel, laat de randjes vrij en maak de randjes vochtig met een beetje koud water.

  4. Rol of druk de onbelegde stukjes deeg een heel klein beetje uit zodat het over de vulling past en leg het over de vulling heen. Druk de randen voorzichtig met de tanden van een vork aan. Leg de gevulde mijterkoeken om de met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Maak met de amandelstift en een stukje bigarreaux kruisjes met een juweel in het midden op de mijtertjes. Bestrijk de gevulde mijterkoeken met losgeklopt ei. Bak ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten bruin en gaar. Laat ze op een taartrooster afkoelen.